Новини

2017-08-30

Международен младежки обмен за младежи с увреждания „Пътешестието продъжава към нови хоризонти“

Международен младежки обмен за младежи с увреждания „Пътешестието продъжава към нови хоризонти“

2017-07-24

Taste and share vol2 в “Място За Теб”

Кратко резюме на нашата среща Taste & Share на 18 юли :)

2017-06-21

Презентации за Европейска Доброволческа Служба и други възможности за младежка мобилнст по програма Еразъм + в Професионална Гимназия по строителство, архитектура и геодезия

ЕДС може би нещо какво ще промени вашият живот. Радваме се, че можем да споделяме информации между младежи във варненски училища.

Всички новини

Анкета

От къде се информирате за безплатните услуги за хора с увреждания?

От познати и приятели
20.0%
От медиите
0%
От интернет
40.0%
От Дирекция социално подпомагане
40.0%
Не знаех,че има безплатни услуги
0%

Предишни анкети

Новини

2013-01-28

Моята Европейска доброволческа служба в Словакия


Привет! Аз съм Веселина и сега ще ви разкажа малко за моето чуждестранно доброволстване в рамките на ЕДС (Европейска доброволческа служба) в Словакия.

 

Първо да започнем с въпроса: Защо ЕДС? Ами защото това е нещото, което искам да направя вече дооста, доста време. Всичко започна през 2006, година, когато бях прясна, прясна доброволка в БМЧК – Варна. Тепърва откривах доброволчеството, колко страхотно нещо е то за мен и какви невероятни възможности дава. Точно тогава един мой приятел - Павката, също доброволец в БМЧК се включи в краткосрочен ЕДС проект в Словакия. Проектът му беше с екологична насоченост, като задачата на доброволците беше да помогнат за възстановяване на гората, разрушене от голям ураган. След като се върна разказа такива страхотни неща, че и на мен ми се прииска да се включа в нещо подобно. Започнах да търся информация и да чета и това още повече ме накара да искам да бъда ЕДС-доброволка. Реших и със сигурност трябва да си избера дългосрочен проект, за да мога да събера повече ценен опит и да направя повече неща. Но за целта трябваше да почакам – трябваше да завърша гимназията, да се изуча в университет и т. н. През годините продължавах да събирам повече информация за програмата, имах шанса да се запозная с други ЕДС-доброволци, които идваха да участват в проекти в страната ни (бях наистина учудена как хора от страни като Италия, Германия, Франция, Испания избират нашата толкова малка страна за своята доброволческа служба). Запознах се и с много хора, които отиваха да правят своя ЕДС-проект в различни страни. И така, малко по малко, дойде и моето време да потърся своя проект.

 

Как избрах Словакия? – Всъщност, както се шегуваме и с останалите доброволци от проекта – май по-скоро Словакия ни избра. Имам много приятели, които мечтаят да отидат във Франция или Германия, защото учат френски или немски и биха искали да подобрят езиковите си умения. Други искат да посетят „известни“, популярни страни – Англия, Испания, Германия, Италия – да, това са страни за които много сме слушали и сме чели и ги харесваме именно, защото знаем толкова много за тях. На мен ми се искаше да дам шанс на някоя друга, малка, не толкова популярна и известна държава. За това вместо да си направя списък с критерии къде искам да отида, списъкът ми беше по-скоро „кои страни не познавам и бих могла да отида“. Така започнах да разглеждам проект (в невероятния сайт www.youthnetworks.eu, който сайт горещо препоръчвам на всички! - дано да успеят да го спасят и да продължи да работи и след Нова година). В началото не си давах много зор – разглеждах малко по малко проектите, обмислях ги по ден-два и след това кандидатствах. Знаех, че процесът отнема време, за това и започнах толкова рано да си търся проект – още през март, когато все още учех в университета. Оказа се обаче, че процедурата не е никак толкова сложна, колкото очаквах – изпратих си кандидатурата на четири места (Естония, Словакия и два пъти Гърция) и две седмици по-късно вече бях одобрена за два от проектите. Та изборът беше между Словакия и Естония, но първата възможност ми се стори по-добра... и ето ме вече месец и половина в Банска Бистрица :))

 


Животът и доброволстването ми в Словакия. Преди да замина бях попрочела малко повече за страната, но въпреки това пак имаше много неща, които ме изненадаха. Словакия (по мое мнение) много прилича на България - езика, архитектурата на блоковете (да, и тук имат същите панелки като нас :)), малките квартални магазинчета... но има и супер много неща, които се различават – градинките между блоковете са чисти, за разлика от нашите, градският (че и междуградският) транспорт винаги пристига навреме, а през уикендите почти всички хора излизат някъде сред природата... но от друга страна част културният ми оппит бе малко шокиращ - защо за бога винаги обядват със супа и основно ястие (то това за мен си е направо двоен обяд) и защо наричат играчките „храчки“, а зрителите в операта „диваци“? :Д Общо взето мога да споделя доста забавни истории относно културния ми досег с тази страна, но май е по-добре това да стане в друг пост ;)

Следва продължение...........

Всички новини

 

Коментари:

Няма коментари.

 

Изпрати коментар: