Новини

2017-08-30

Международен младежки обмен за младежи с увреждания „Пътешестието продъжава към нови хоризонти“

Международен младежки обмен за младежи с увреждания „Пътешестието продъжава към нови хоризонти“

2017-07-24

Taste and share vol2 в “Място За Теб”

Кратко резюме на нашата среща Taste & Share на 18 юли :)

2017-06-21

Презентации за Европейска Доброволческа Служба и други възможности за младежка мобилнст по програма Еразъм + в Професионална Гимназия по строителство, архитектура и геодезия

ЕДС може би нещо какво ще промени вашият живот. Радваме се, че можем да споделяме информации между младежи във варненски училища.

Всички новини

Анкета

От къде се информирате за безплатните услуги за хора с увреждания?

От познати и приятели
20.0%
От медиите
0%
От интернет
40.0%
От Дирекция социално подпомагане
40.0%
Не знаех,че има безплатни услуги
0%

Предишни анкети

Новини

2013-02-06

Моята Европейска доброволческа служба в Словакия 2.


А сега малко повече за проекта ми – доброволствам в организация, нaречена Centrum Volneho Času – Junior (на български би звучало „Център за ивънкласни дейности - Юниор“/ „Център за дейности за свободното време – Юниор“). Организацията е доста голяма и има супер широк спектър на дейности – организират училищни олимпиади по математика, география, история, езици и какво ли още не (такива, в каквито всеки от нас е участвал като ученик:), спортни мероприятия за младежи и порастнали (още първата седмица след пристигането ми, имах възможността да присъствам на спортна олимпиада за пенсионери (да, правилно прочетохте – пенсионери! :), а преди две седмици имаше друго голямо спортно състезание, наречно Хорехронски игри – спортна олимпиада за деца от училищата на територията на целия регион. Нещото на което най-много се кефя обаче са младежките мероприятия, които организират и нас ни включват – редовно имат тренинги и обучения на какви ли не полезни теми – писане на проекти, комуникационни умения, младежко лидерство... И тъй като именно тези неща супер много ме вълнуват, смятам, че извадих много голям късмет да доброволствам именно в организация като тази.Наред с дейностите, които са общи за всички в центъра и в които се включваме да помагаме, нашият проект също има доста голямо разнообразие от неща за правене – имаме регулярни мероприятия, които се провеждат общо взето всяка седмица, има и такива, които се организират само в определени случаи. От първите мога да дам следните примери – всяка седмица посещаваме т. нар. „специален театър“ (специалното на този театър е, че всички артисти, които работят в него са хора с увреждания. Това е наистина уникално по рода си място и според мен е наистина страхотна инициатива, която дава възможност дори и на хората с увреждания да имат работа, осигуровки и т. н. и да бъдат пълноценна част от обществото). Освен театъра, посещаваме и „специалното училище“, където има деца с т. нар. „специални образователни потребности“ - някои от тях имат увреждания, други са просто „хиперактивни“. Тези дейности ми харесват, защото ми дават нещо ново и различно от опита, който имам до сега. И най-накрая успях да преодолея емоциите си и наистина да успявам да посещавам тези места редовно, всяка седмица, без след това да изпадам в депресия и дълбока тъга заради съдбата на тези хора.


Друга регулярна дейност, която имаме са езиците. Поканени сме от няколко училища да помагаме в часовете по чужди езици, като се включваме в т. нар. Conversational classes. Задачата ни е да разговаряме с децата на английски, за да могат да се упражняват, а и най-важното – да преодолеят страха и притеснението си да говорят на чужд език. Е, аз не блестя с перфектни езикови познания по английски, но пък се старая да помагам на децата да бъдат малко по-уверени, когато говорят с чужденци :)Понякога имаме и дейности и задачи, които са еднократни, но пък аз много ги харесвам, защото внасят още по-голямо разнообразие в проекта ни. Някои от тях са презентациите, които правим в училищата и в университета на различни теми – за доброволчеството и нашия опит като доброволци, за нашите страни или пък всякакви други теми, които вълнуват местната младеж. Още нещо, което сега организираме и супер много се вълнувам е информационен ден по случай Световния ден за борба със СПИН. Подобно мероприятие се организира за първи път от центъра и много се радвам, че харесаха идеята и се съгласиха да го проведем. (Стискайте палци всичко да се случи добре :))


Май доста се поувлякох в писане, та май е време да приключа. Искаше ми се да напиша някое вдъхновително и силно заключение, но за съжаление музата взе да ме напуска. Ето защо вместо това ми се иска да споделя с вас какво ми даде ЕДС до сега (със сигурност списъкът ще се актуализира и порастне до юли 2013 :))


Всички новини

 

Коментари:

Няма коментари.

 

Изпрати коментар: