Новини

2017-08-30

Международен младежки обмен за младежи с увреждания „Пътешестието продъжава към нови хоризонти“

Международен младежки обмен за младежи с увреждания „Пътешестието продъжава към нови хоризонти“

2017-07-24

Taste and share vol2 в “Място За Теб”

Кратко резюме на нашата среща Taste & Share на 18 юли :)

2017-06-21

Презентации за Европейска Доброволческа Служба и други възможности за младежка мобилнст по програма Еразъм + в Професионална Гимназия по строителство, архитектура и геодезия

ЕДС може би нещо какво ще промени вашият живот. Радваме се, че можем да споделяме информации между младежи във варненски училища.

Всички новини

Анкета

От къде се информирате за безплатните услуги за хора с увреждания?

От познати и приятели
20.0%
От медиите
0%
От интернет
40.0%
От Дирекция социално подпомагане
40.0%
Не знаех,че има безплатни услуги
0%

Предишни анкети

Новини

2013-03-21

Илиана: ЕДС доброволец в Испания

 

Европейска доброволческа служба в Падрон

За да дойда тук ми костваше 7 месеца търсене на проекти, изпращане на безброй CV-та и мотивационни писма и разбира се откази. Така че читателю, ако обмисляш да постъпиш в ЕДС въоръжи се с търпение и позитивизъм и ще отидеш там където искаш и ще се чувстваш пълноценен/нна. При мен ситуацията беше следната: хем аз избрах, хем то ме избра. Както си извършвах ежедневната проверка на подходящ проект попаднах на една обява от изпращаща организация на Кристина - Пайдея Галисия и веднага се заех да си изпипам документите, тъй като знаех, че сигурно са получили стотици молби. Кристина и Елина бяха така добри да напишат препоръка за мен, което със сигурност ми помогна. Какво се случи - тъй като не знаех испански за този проект на ЕДС в Ла Коруня не успях да се класирам. Но ми съобщиха, че много ме харесват и искат да ми предложат място като довроболец в селцето Есклавитуд (робство на испански) ,където също има офис на Пайдея. И си казах "Защо не?" И ето ме тук 4 месеца по-късно.

Интересен факт - Пайдея е една от най-големите и известни неправителствени организации не само в Галисия но и Испания. А президента Росалия Мера е една от най-богатите жени в света и притежава половин дял от корпорацията Индитекс (Зара, Страдивариус, Бершка и т.н.) Пайдея има безброй дейности и проекти, повечето от които са насочени към хора с увреждания. Основният офис е в Ла Коруня а другия е в скромното, малко селце Есклавитуд. Тук се занимаваме със селскостопанско развитие. Можем да се похвалим, че благодарение на нашите проекти са основани фирми, в които работят местни жители, които са изпитвали затруднение с намирането на работа. Най-важният проект, в който ЕДС Довроболци взимаме пряко участие се казва ЛА ИДА. Неговата цел е да помогне на младежи от Германия da добият професионален опит като работят за 1 или 3 месеца в Испания. Същото правим и за младежи от Испания. Това обяснява засиленото присъствие на немскоговорящи доброволци около мен. После ще разберете какво имам предвид. В офиса работят Оскар, Лоли и Пака. Много са готини и ми помагат много, а Оскар се отзовава винаги като имаме като имаме проблем в къщата. Чувствам се късметлийка, че съм тук и точно в тази организация.  

 

Доброволчеството с хора с увреждания

Така - това 2 дена в седмицата. Другите 3 дни работя в АМИПА едно прекрасно място, което трябва да служи за пример за всички организации, занимаващи се с хора с увреждания. Това е център, даващ възможност на тези хора да се чувстват полезни, да прекарват времето си с приятели, да ТВОРЯТ. Имат няколко дейности, например арт работилница, малък цех, курсове по информатика, градина с плодове и зеленчуци и други. Има си програма за всеки ден от седмицата и за всеки човек поотделно. Дадоха ми възможност да си избирам къде искам да участвам. Екипът на АМИПА е успял да създаде една приятна среда, в която всички са като едно голямо семейство.  

Всички новини

 

Коментари:

Няма коментари.

 

Изпрати коментар: