Новини

2018-07-06

Играй с нас!

Спортен клуб за хора с увреждания

2018-04-28

Проектът The European Gateway в действие: Млади български професионалисти на стаж в Бордо

Тази мобилност беше част от The European Gateway - проект, който има за цел да промени начина, по който професионалистите и младите хора търсят и провеждат стажове в чужбина.

2018-03-15

Четирима младежи от България споделят какво е да участваш в младежки обмен в чужбина

Нашите младежи бяха на едноседмичен обмен в Полша с тема фалшивите новини и как да ги разпознаваме.

Всички новини

Анкета

От къде се информирате за безплатните услуги за хора с увреждания?

От познати и приятели
20.0%
От медиите
0%
От интернет
40.0%
От Дирекция социално подпомагане
40.0%
Не знаех,че има безплатни услуги
0%

Предишни анкети

Новини

2013-03-28

Илиана: ЕДС доброволец в Испания 2

 

доброволец в малко село

Като градско чедо ми беше трудно отначало да свикна да живея в село с две бакалии и една кръчма. Но си има своя чар. Например гледката от прозореца. Не е на съседния блок, или на прашна улица, или грозна индустриална зона, а виждам красива църква, поле и много зеленина и дървета. Нещо повече - живея в просторна къща с всичко необходимо. Живея с още две доброволки. Кармен от Германия и Кристина от Австрия. Разбираме се чудесно и се мъчим да не скучаем вечерите в село. Нямаме възможност да ходим по барове и дискотеки всяка вечер, но пък спестяваме и така уикенда можем да се разходим на някъде. Вече посетихме доста места наоколо. Ходихме до океана, до близки реки, древна викингска крепост и други. Разполагаме с кола, тъй като транспорта е малко труден и често неудобен тук. Офисът на Пайдея е буквално съседната къща, така че не ни се налага да се разхождаме много. Освен в офиса, Кристина и Кармен работят в детски градини.

ЕДС ви предлага шанс да научите нов език

Мога да кажа, че бързо напредвам с езика. Разбирам почти всичко, но ми е още трудно да разговарям свободно. Но има още един език освен испански - галисийски, нещо средно между испански и португалски. Тук рядко се чува испански. Аз съм амбицирана да науча и галисийски, защото за мен е приятен език, който звучи като песен, а и в АМИПА се говори само галисийски.

За щастие наблизо има голям град Сантяго де Компостела, който е известен с "Пътя към Сантяго". Всъщност, къщата ни се намира точно на една от пътеките, която води към легендарната катедрала-цел на пилигримите. Градът е страшно красив, със стара част, строена още в средновековието. Има голям университет, където учат 30 000 студенти следователно има и доста приятни барове и дискотеки. На on-arrival трейнинга се запознах с доста други доброволци двама, от които са в Сантяго и оттогава се виждаме често, запознаха ме с други доброволци и така нататък. Трейнинга беше във Ваядолид и беше супер забавно( и поучително естествено). Организацията беше 6 точки, треньорите също. Сега познавам доброволци от всички краища на Испания, включително и Канарските острови! Заедно с доброволците от Сантяго се свързахме с една младежка организация SharinGalicia и отидохме на екскурзия в Байона на средновековен фестивал и честване откриването на Америка от Колумб. Някои от посетителите се бяха облекли като принцеси и рицари, беше много зрелищно. Един уикенд пък отидохме с Кристина на една доброволческа акция на природозащитната организация АДЕГА и засаждахме дръвчета.

Остават ми седем месеца. Времето минава толкова бързо, че не знам дали ще осъществя всичките си планове. Едно е ясно - купона тече и трябва да извлека най-доброто от времето прекарано в Испания. Сега вече знам какво имат предвид с израза "променящо живота преживяване". Със сигурност в положителна насока.  

Всички новини

 

Коментари:

Няма коментари.

 

Изпрати коментар: