Новини

2017-08-30

Международен младежки обмен за младежи с увреждания „Пътешестието продъжава към нови хоризонти“

Международен младежки обмен за младежи с увреждания „Пътешестието продъжава към нови хоризонти“

2017-07-24

Taste and share vol2 в “Място За Теб”

Кратко резюме на нашата среща Taste & Share на 18 юли :)

2017-06-21

Презентации за Европейска Доброволческа Служба и други възможности за младежка мобилнст по програма Еразъм + в Професионална Гимназия по строителство, архитектура и геодезия

ЕДС може би нещо какво ще промени вашият живот. Радваме се, че можем да споделяме информации между младежи във варненски училища.

Всички новини

Анкета

От къде се информирате за безплатните услуги за хора с увреждания?

От познати и приятели
20.0%
От медиите
0%
От интернет
40.0%
От Дирекция социално подпомагане
40.0%
Не знаех,че има безплатни услуги
0%

Предишни анкети

Новини

2013-03-28

Илиана: ЕДС доброволец в Испания 2

 

доброволец в малко село

Като градско чедо ми беше трудно отначало да свикна да живея в село с две бакалии и една кръчма. Но си има своя чар. Например гледката от прозореца. Не е на съседния блок, или на прашна улица, или грозна индустриална зона, а виждам красива църква, поле и много зеленина и дървета. Нещо повече - живея в просторна къща с всичко необходимо. Живея с още две доброволки. Кармен от Германия и Кристина от Австрия. Разбираме се чудесно и се мъчим да не скучаем вечерите в село. Нямаме възможност да ходим по барове и дискотеки всяка вечер, но пък спестяваме и така уикенда можем да се разходим на някъде. Вече посетихме доста места наоколо. Ходихме до океана, до близки реки, древна викингска крепост и други. Разполагаме с кола, тъй като транспорта е малко труден и често неудобен тук. Офисът на Пайдея е буквално съседната къща, така че не ни се налага да се разхождаме много. Освен в офиса, Кристина и Кармен работят в детски градини.

ЕДС ви предлага шанс да научите нов език

Мога да кажа, че бързо напредвам с езика. Разбирам почти всичко, но ми е още трудно да разговарям свободно. Но има още един език освен испански - галисийски, нещо средно между испански и португалски. Тук рядко се чува испански. Аз съм амбицирана да науча и галисийски, защото за мен е приятен език, който звучи като песен, а и в АМИПА се говори само галисийски.

За щастие наблизо има голям град Сантяго де Компостела, който е известен с "Пътя към Сантяго". Всъщност, къщата ни се намира точно на една от пътеките, която води към легендарната катедрала-цел на пилигримите. Градът е страшно красив, със стара част, строена още в средновековието. Има голям университет, където учат 30 000 студенти следователно има и доста приятни барове и дискотеки. На on-arrival трейнинга се запознах с доста други доброволци двама, от които са в Сантяго и оттогава се виждаме често, запознаха ме с други доброволци и така нататък. Трейнинга беше във Ваядолид и беше супер забавно( и поучително естествено). Организацията беше 6 точки, треньорите също. Сега познавам доброволци от всички краища на Испания, включително и Канарските острови! Заедно с доброволците от Сантяго се свързахме с една младежка организация SharinGalicia и отидохме на екскурзия в Байона на средновековен фестивал и честване откриването на Америка от Колумб. Някои от посетителите се бяха облекли като принцеси и рицари, беше много зрелищно. Един уикенд пък отидохме с Кристина на една доброволческа акция на природозащитната организация АДЕГА и засаждахме дръвчета.

Остават ми седем месеца. Времето минава толкова бързо, че не знам дали ще осъществя всичките си планове. Едно е ясно - купона тече и трябва да извлека най-доброто от времето прекарано в Испания. Сега вече знам какво имат предвид с израза "променящо живота преживяване". Със сигурност в положителна насока.  

Всички новини

 

Коментари:

Няма коментари.

 

Изпрати коментар: