Новини

2018-07-06

Играй с нас!

Спортен клуб за хора с увреждания

2018-04-28

Проектът The European Gateway в действие: Млади български професионалисти на стаж в Бордо

Тази мобилност беше част от The European Gateway - проект, който има за цел да промени начина, по който професионалистите и младите хора търсят и провеждат стажове в чужбина.

2018-03-15

Четирима младежи от България споделят какво е да участваш в младежки обмен в чужбина

Нашите младежи бяха на едноседмичен обмен в Полша с тема фалшивите новини и как да ги разпознаваме.

Всички новини

Анкета

От къде се информирате за безплатните услуги за хора с увреждания?

От познати и приятели
20.0%
От медиите
0%
От интернет
40.0%
От Дирекция социално подпомагане
40.0%
Не знаех,че има безплатни услуги
0%

Предишни анкети

Новини

2013-04-04

Доброволци в Мадара и Шумен

 

В началото на Октомври, заедно с Елина, Ибрахим ( бивш доброволец в Сдружение ЗА ТЕБ), Лили, (неговият ментор) и Маел(френски ЕДС доброволец във Варна) отидохме до Шумен за да видим Мадарския конник.

Пътувахме с кола. Пътуването не е толкова дълго (около 2 часа), така че имахме възможност да се върнем на същия ден. Първата спирка бе Мадарския конник. Елина ни разказа историята на този паметник. Мадарският конник представлява фигура на рицар, който язди кон и промушва лъв. В композицията има и орел и куче зад конника. Има и някои надписи на средновековен гръцки език в скалата. Паметникът датира около 710 г. сл. Хр и е в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Като ЕДС доброволец е много интересно да пътувам из страната и да имам възможността да науча повече за българската култура и история. Мястото е хубаво за разходка, тъй като има интересни пътеки и богата растителност.

След Мадарския конник пътувахме до Шумен, за да видим най-голямата джамия в България. Това е така, защото в града има голяма мюсюлманска общност. Джамията се ремонтира, но все пак можахме да я видим отвътре.

Доброволчеството и пътуване

Преди да се върмем във Варна, ние също посетихме големия комунистически паметник, построен в града порез 80-те години. Той е наречен Паметник „Създатели на българската държава“ и това е единственият паметник в света, който изобразява историята на цялата страна от създаването и до днешни дни. За да стигнетем до паметника, ние трябваше да изкачим повече от 1000 стъпала. Но тъй като сме ЕДС доброволци, сме в доста добра форма. Бяхме впечатлени от големината и кубистичния стил на фигурите, издялани там.

Кристина, ЕДС в България

Всички новини

 

Коментари:

Няма коментари.

 

Изпрати коментар: