Новини

2017-08-30

Международен младежки обмен за младежи с увреждания „Пътешестието продъжава към нови хоризонти“

Международен младежки обмен за младежи с увреждания „Пътешестието продъжава към нови хоризонти“

2017-07-24

Taste and share vol2 в “Място За Теб”

Кратко резюме на нашата среща Taste & Share на 18 юли :)

2017-06-21

Презентации за Европейска Доброволческа Служба и други възможности за младежка мобилнст по програма Еразъм + в Професионална Гимназия по строителство, архитектура и геодезия

ЕДС може би нещо какво ще промени вашият живот. Радваме се, че можем да споделяме информации между младежи във варненски училища.

Всички новини

Анкета

От къде се информирате за безплатните услуги за хора с увреждания?

От познати и приятели
20.0%
От медиите
0%
От интернет
40.0%
От Дирекция социално подпомагане
40.0%
Не знаех,че има безплатни услуги
0%

Предишни анкети

Новини

2013-04-04

Доброволци в Мадара и Шумен

 

В началото на Октомври, заедно с Елина, Ибрахим ( бивш доброволец в Сдружение ЗА ТЕБ), Лили, (неговият ментор) и Маел(френски ЕДС доброволец във Варна) отидохме до Шумен за да видим Мадарския конник.

Пътувахме с кола. Пътуването не е толкова дълго (около 2 часа), така че имахме възможност да се върнем на същия ден. Първата спирка бе Мадарския конник. Елина ни разказа историята на този паметник. Мадарският конник представлява фигура на рицар, който язди кон и промушва лъв. В композицията има и орел и куче зад конника. Има и някои надписи на средновековен гръцки език в скалата. Паметникът датира около 710 г. сл. Хр и е в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Като ЕДС доброволец е много интересно да пътувам из страната и да имам възможността да науча повече за българската култура и история. Мястото е хубаво за разходка, тъй като има интересни пътеки и богата растителност.

След Мадарския конник пътувахме до Шумен, за да видим най-голямата джамия в България. Това е така, защото в града има голяма мюсюлманска общност. Джамията се ремонтира, но все пак можахме да я видим отвътре.

Доброволчеството и пътуване

Преди да се върмем във Варна, ние също посетихме големия комунистически паметник, построен в града порез 80-те години. Той е наречен Паметник „Създатели на българската държава“ и това е единственият паметник в света, който изобразява историята на цялата страна от създаването и до днешни дни. За да стигнетем до паметника, ние трябваше да изкачим повече от 1000 стъпала. Но тъй като сме ЕДС доброволци, сме в доста добра форма. Бяхме впечатлени от големината и кубистичния стил на фигурите, издялани там.

Кристина, ЕДС в България

Всички новини

 

Коментари:

Няма коментари.

 

Изпрати коментар: