Новини

2017-08-30

Международен младежки обмен за младежи с увреждания „Пътешестието продъжава към нови хоризонти“

Международен младежки обмен за младежи с увреждания „Пътешестието продъжава към нови хоризонти“

2017-07-24

Taste and share vol2 в “Място За Теб”

Кратко резюме на нашата среща Taste & Share на 18 юли :)

2017-06-21

Презентации за Европейска Доброволческа Служба и други възможности за младежка мобилнст по програма Еразъм + в Професионална Гимназия по строителство, архитектура и геодезия

ЕДС може би нещо какво ще промени вашият живот. Радваме се, че можем да споделяме информации между младежи във варненски училища.

Всички новини

Анкета

От къде се информирате за безплатните услуги за хора с увреждания?

От познати и приятели
20.0%
От медиите
0%
От интернет
40.0%
От Дирекция социално подпомагане
40.0%
Не знаех,че има безплатни услуги
0%

Предишни анкети

Новини

2013-04-11

ЕДС доброволци откриват традицията на кукерите в Стралджа

Запознайте се с традициите на страната чрез ЕДС

Като ЕДС доброволец, наистина се интересувам да науча повече за традициите и културата на България. Точно заради това, с група от доброволци и приятели отидохме да видим кукерите в Стралджа.

 

Кукери е българска традиция празнувана в селата и градовете в цялата страна. Историята казва, че кукерите, ходят и танцувт из селата за да плашат злите духове. Тяхното присъствие има за цел да ориса селяните със здраве, щастие и добра реколта.

 

Обичайната носия включва дървени маски с животинска форма, тежки и шумни звънци и качулки. Има различни видове на кукерски костюми от най-страшни до най-смешни.

 

 

В Стралджа маската не е толкова страшна, но смешна. Цветни качулки и маски, украсени с парчета от огледала във вид на мозайка – това са най-чесите. Имаше различни кукерски групи от различни градове. Във всяка от тях, има някои обичайни герои като булката и младоженеца, мечката, циганинът лекарят, свещеникът ...

 

Едно от най-изненадващите неща за мен е фактът, че в Галиsия имаме много сходни традиции. Кукери в моя регион получават различни имена в зависимост от района на произход: "boteiros", "peliqueiros", "cigarróns", "pantallas" ... Те също носят маски, понякога с животинска форма и танцуват из селата, като превозват тежки звънци, прикрепени към колан. По време на пътуването си те се подиграват на селяните и посетителите , които виждат по пътя.

 

 

Доброволчеството в България

България е страна с много неща, които да те накарат да останеш в нея. Като доброволец, обичам да пътувам из страната и да научавам повече за традициите и културата. Това е една от възможностите, които предлага Европейската доброволческа служба към Вас. Прекрасно е, че отидеохме в Стралджа с приятели, за да ни обяснят и покажат тази невероятна традиция – КУКЕРИ.

Кристина

Всички новини

 

Коментари:

Няма коментари.

 

Изпрати коментар: