Новини

2018-07-06

Играй с нас!

Спортен клуб за хора с увреждания

2018-04-28

Проектът The European Gateway в действие: Млади български професионалисти на стаж в Бордо

Тази мобилност беше част от The European Gateway - проект, който има за цел да промени начина, по който професионалистите и младите хора търсят и провеждат стажове в чужбина.

2018-03-15

Четирима младежи от България споделят какво е да участваш в младежки обмен в чужбина

Нашите младежи бяха на едноседмичен обмен в Полша с тема фалшивите новини и как да ги разпознаваме.

Всички новини

Анкета

От къде се информирате за безплатните услуги за хора с увреждания?

От познати и приятели
20.0%
От медиите
0%
От интернет
40.0%
От Дирекция социално подпомагане
40.0%
Не знаех,че има безплатни услуги
0%

Предишни анкети

Новини

2013-04-11

ЕДС доброволци откриват традицията на кукерите в Стралджа

Запознайте се с традициите на страната чрез ЕДС

Като ЕДС доброволец, наистина се интересувам да науча повече за традициите и културата на България. Точно заради това, с група от доброволци и приятели отидохме да видим кукерите в Стралджа.

 

Кукери е българска традиция празнувана в селата и градовете в цялата страна. Историята казва, че кукерите, ходят и танцувт из селата за да плашат злите духове. Тяхното присъствие има за цел да ориса селяните със здраве, щастие и добра реколта.

 

Обичайната носия включва дървени маски с животинска форма, тежки и шумни звънци и качулки. Има различни видове на кукерски костюми от най-страшни до най-смешни.

 

 

В Стралджа маската не е толкова страшна, но смешна. Цветни качулки и маски, украсени с парчета от огледала във вид на мозайка – това са най-чесите. Имаше различни кукерски групи от различни градове. Във всяка от тях, има някои обичайни герои като булката и младоженеца, мечката, циганинът лекарят, свещеникът ...

 

Едно от най-изненадващите неща за мен е фактът, че в Галиsия имаме много сходни традиции. Кукери в моя регион получават различни имена в зависимост от района на произход: "boteiros", "peliqueiros", "cigarróns", "pantallas" ... Те също носят маски, понякога с животинска форма и танцуват из селата, като превозват тежки звънци, прикрепени към колан. По време на пътуването си те се подиграват на селяните и посетителите , които виждат по пътя.

 

 

Доброволчеството в България

България е страна с много неща, които да те накарат да останеш в нея. Като доброволец, обичам да пътувам из страната и да научавам повече за традициите и културата. Това е една от възможностите, които предлага Европейската доброволческа служба към Вас. Прекрасно е, че отидеохме в Стралджа с приятели, за да ни обяснят и покажат тази невероятна традиция – КУКЕРИ.

Кристина

Всички новини

 

Коментари:

Няма коментари.

 

Изпрати коментар: