Новини

2017-12-05

Професионалисти и студенти се срещнаха във Варна, за да обсъдят добрите практики в международните професионални мобилности.

“Сдружение ЗА ТЕБ” организира уъркшоп - “Международен трансфер на добри професионални практики”

2017-10-30

Младежки обмени, ЕДС и други неща...

Преди няколко дни имахте възможността да прочетете за младежкия обмен в Кранево, където накратко представихме участниците от Варна. Сега имате възможност да се запознаете с един от тях.

2017-10-05

"Пътуването върви по нови хоризонти" - изключителен Младежки Обмен в Кранево, България.

Миналата седмица Сдружение ЗА ТЕБ беше домакин на един чудесен международен младежки обмен, който се състоя в Кранево. Нашата доброволка Дариа се включи в проекта и сподели впечатленията си от него.

Всички новини

Анкета

От къде се информирате за безплатните услуги за хора с увреждания?

От познати и приятели
20.0%
От медиите
0%
От интернет
40.0%
От Дирекция социално подпомагане
40.0%
Не знаех,че има безплатни услуги
0%

Предишни анкети

Новини

2013-04-11

ЕДС доброволци откриват традицията на кукерите в Стралджа

Запознайте се с традициите на страната чрез ЕДС

Като ЕДС доброволец, наистина се интересувам да науча повече за традициите и културата на България. Точно заради това, с група от доброволци и приятели отидохме да видим кукерите в Стралджа.

 

Кукери е българска традиция празнувана в селата и градовете в цялата страна. Историята казва, че кукерите, ходят и танцувт из селата за да плашат злите духове. Тяхното присъствие има за цел да ориса селяните със здраве, щастие и добра реколта.

 

Обичайната носия включва дървени маски с животинска форма, тежки и шумни звънци и качулки. Има различни видове на кукерски костюми от най-страшни до най-смешни.

 

 

В Стралджа маската не е толкова страшна, но смешна. Цветни качулки и маски, украсени с парчета от огледала във вид на мозайка – това са най-чесите. Имаше различни кукерски групи от различни градове. Във всяка от тях, има някои обичайни герои като булката и младоженеца, мечката, циганинът лекарят, свещеникът ...

 

Едно от най-изненадващите неща за мен е фактът, че в Галиsия имаме много сходни традиции. Кукери в моя регион получават различни имена в зависимост от района на произход: "boteiros", "peliqueiros", "cigarróns", "pantallas" ... Те също носят маски, понякога с животинска форма и танцуват из селата, като превозват тежки звънци, прикрепени към колан. По време на пътуването си те се подиграват на селяните и посетителите , които виждат по пътя.

 

 

Доброволчеството в България

България е страна с много неща, които да те накарат да останеш в нея. Като доброволец, обичам да пътувам из страната и да научавам повече за традициите и културата. Това е една от възможностите, които предлага Европейската доброволческа служба към Вас. Прекрасно е, че отидеохме в Стралджа с приятели, за да ни обяснят и покажат тази невероятна традиция – КУКЕРИ.

Кристина

Всички новини

 

Коментари:

Няма коментари.

 

Изпрати коментар: