Новини

2017-08-30

Международен младежки обмен за младежи с увреждания „Пътешестието продъжава към нови хоризонти“

Международен младежки обмен за младежи с увреждания „Пътешестието продъжава към нови хоризонти“

2017-07-24

Taste and share vol2 в “Място За Теб”

Кратко резюме на нашата среща Taste & Share на 18 юли :)

2017-06-21

Презентации за Европейска Доброволческа Служба и други възможности за младежка мобилнст по програма Еразъм + в Професионална Гимназия по строителство, архитектура и геодезия

ЕДС може би нещо какво ще промени вашият живот. Радваме се, че можем да споделяме информации между младежи във варненски училища.

Всички новини

Анкета

От къде се информирате за безплатните услуги за хора с увреждания?

От познати и приятели
20.0%
От медиите
0%
От интернет
40.0%
От Дирекция социално подпомагане
40.0%
Не знаех,че има безплатни услуги
0%

Предишни анкети

Новини

2013-04-30

Младежи с увреждания от Испания и България участват в младежки обмен „Виж отвъд морето!”

 


Международен младежки обмен „Виж отвъд морето!”

Младежкият обмен „Виж отвъд морето!” организиран от Сдружение ЗА ТЕБ в партньорство с испанската Fundacion Adcor се проведе в гр. Варна от 22-ри до 29-ти април. По време на 8 дни, 16 младежи с увреждания от Испания и България имаха възможност да работят, живеят и се забавляват заедно.

 

Обменът имаше за цел да даде младежи с увреждания възможност да опознаят другите култури, традиции, природи и т.н. Този международен обмен също им помогна да бъдат по-благоприятни и толерантни с хора с различен произход и от различни страни.

Междукултурен обмен за младежи с увреждания

Обменът се проведе в Dana Palace Hotel, разположен в Златни Пясъци. Испанските участници пристигнаха на 22 рано сутринта след дълго и изтощително пътуване. Но всички бяха толкова ентусиазирани от цялата идея, че те лесно преодоляха умората.

В първия ден участниците имаха повече време, за да опознаят и околностите. Освен това някои енергични и динамични, насочени към разчупване на леда, имаха разходка из Златни пясъци и посетиха плажа. Това бе последвано от „Добре дошли парти”, където всички танцуваха и се забавляваха заедно.


В следващите дни младежите взеха участие в различни дейности, за да научат повече за всички други култури и традиции. Една от тези дейности е театралната постановка на младежите, разделени в два национални групи, за да покажат какво знаят те за всяка една от страните, последвани от дебат. Това им помага да се борят със стереотипите и предразсъдъците за други култури. Те имаха повече дейности, насочени към влизане в дълбочина с междукултурното обучение като презентации на страните, традиционни танци и музика, храна ...


Като част от програмата за дейността, младежите посетиха важен културен и исторически обект в България: Аладжа манастир. Те също имаха време да посетят Варна и нейните най-известни места като Катедралата, Римските терми и Морската градина и др. И разбира се, те също можеха да е имат време да вечеря в традиционен ресторант, където те танцуваха Хоро с останалата част от гостите на хотела

.

Международна вечер организирана от младежи с увреждания

На 28 април младежите организираха международна вечер в YO HO Hostel във Варна.

Събитието бе отворено за обществеността и много посетители отидоха в Yo Ho Hostel. Имаше традиционни испански ястия като тортиля, емпанада, филоас и българските като таратор, шопска салата и баница. Ястията се приготвят от младите хора, които са прекарали цялата сутрин и част от следобеда в кухнята. Гостите можеха да научат повече за културата на двете страни чрез традиционна музика и фотоизложба със снимки от най-красивите и интересни природни и исторически места и на двете страни. Снимките бяха избрани от младежите с увреждания.

На 29-ти е денят сбогом. Всеки е тъжен да напусне. Тези осем дни имаха голямо влияние за младежите. Въпреки всички разлики, те разбраха, че всички ние сме хора – те станаха се по-склонни да зачитата разнообразието на човешките виждания и култури.


Този проект се реализира с финансовата подкрепа на програма “Младежта в действие” на Европейската комисия, администрирана в България от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”. Съдържанието на настоящото издание/вестник/брошура/ не отразява позицията на Европейската общност, програма “Младежта в действие” или НЦЕМПИ.


Всички новини

 

Коментари:

Няма коментари.

 

Изпрати коментар: