Новини

2018-07-06

Играй с нас!

Спортен клуб за хора с увреждания

2018-04-28

Проектът The European Gateway в действие: Млади български професионалисти на стаж в Бордо

Тази мобилност беше част от The European Gateway - проект, който има за цел да промени начина, по който професионалистите и младите хора търсят и провеждат стажове в чужбина.

2018-03-15

Четирима младежи от България споделят какво е да участваш в младежки обмен в чужбина

Нашите младежи бяха на едноседмичен обмен в Полша с тема фалшивите новини и как да ги разпознаваме.

Всички новини

Анкета

От къде се информирате за безплатните услуги за хора с увреждания?

От познати и приятели
20.0%
От медиите
0%
От интернет
40.0%
От Дирекция социално подпомагане
40.0%
Не знаех,че има безплатни услуги
0%

Предишни анкети

Новини

2013-04-30

Младежи с увреждания от Испания и България участват в младежки обмен „Виж отвъд морето!”

 


Международен младежки обмен „Виж отвъд морето!”

Младежкият обмен „Виж отвъд морето!” организиран от Сдружение ЗА ТЕБ в партньорство с испанската Fundacion Adcor се проведе в гр. Варна от 22-ри до 29-ти април. По време на 8 дни, 16 младежи с увреждания от Испания и България имаха възможност да работят, живеят и се забавляват заедно.

 

Обменът имаше за цел да даде младежи с увреждания възможност да опознаят другите култури, традиции, природи и т.н. Този международен обмен също им помогна да бъдат по-благоприятни и толерантни с хора с различен произход и от различни страни.

Междукултурен обмен за младежи с увреждания

Обменът се проведе в Dana Palace Hotel, разположен в Златни Пясъци. Испанските участници пристигнаха на 22 рано сутринта след дълго и изтощително пътуване. Но всички бяха толкова ентусиазирани от цялата идея, че те лесно преодоляха умората.

В първия ден участниците имаха повече време, за да опознаят и околностите. Освен това някои енергични и динамични, насочени към разчупване на леда, имаха разходка из Златни пясъци и посетиха плажа. Това бе последвано от „Добре дошли парти”, където всички танцуваха и се забавляваха заедно.


В следващите дни младежите взеха участие в различни дейности, за да научат повече за всички други култури и традиции. Една от тези дейности е театралната постановка на младежите, разделени в два национални групи, за да покажат какво знаят те за всяка една от страните, последвани от дебат. Това им помага да се борят със стереотипите и предразсъдъците за други култури. Те имаха повече дейности, насочени към влизане в дълбочина с междукултурното обучение като презентации на страните, традиционни танци и музика, храна ...


Като част от програмата за дейността, младежите посетиха важен културен и исторически обект в България: Аладжа манастир. Те също имаха време да посетят Варна и нейните най-известни места като Катедралата, Римските терми и Морската градина и др. И разбира се, те също можеха да е имат време да вечеря в традиционен ресторант, където те танцуваха Хоро с останалата част от гостите на хотела

.

Международна вечер организирана от младежи с увреждания

На 28 април младежите организираха международна вечер в YO HO Hostel във Варна.

Събитието бе отворено за обществеността и много посетители отидоха в Yo Ho Hostel. Имаше традиционни испански ястия като тортиля, емпанада, филоас и българските като таратор, шопска салата и баница. Ястията се приготвят от младите хора, които са прекарали цялата сутрин и част от следобеда в кухнята. Гостите можеха да научат повече за културата на двете страни чрез традиционна музика и фотоизложба със снимки от най-красивите и интересни природни и исторически места и на двете страни. Снимките бяха избрани от младежите с увреждания.

На 29-ти е денят сбогом. Всеки е тъжен да напусне. Тези осем дни имаха голямо влияние за младежите. Въпреки всички разлики, те разбраха, че всички ние сме хора – те станаха се по-склонни да зачитата разнообразието на човешките виждания и култури.


Този проект се реализира с финансовата подкрепа на програма “Младежта в действие” на Европейската комисия, администрирана в България от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”. Съдържанието на настоящото издание/вестник/брошура/ не отразява позицията на Европейската общност, програма “Младежта в действие” или НЦЕМПИ.


Всички новини

 

Коментари:

Няма коментари.

 

Изпрати коментар: