Новини

2018-07-06

Играй с нас!

Спортен клуб за хора с увреждания

2018-04-28

Проектът The European Gateway в действие: Млади български професионалисти на стаж в Бордо

Тази мобилност беше част от The European Gateway - проект, който има за цел да промени начина, по който професионалистите и младите хора търсят и провеждат стажове в чужбина.

2018-03-15

Четирима младежи от България споделят какво е да участваш в младежки обмен в чужбина

Нашите младежи бяха на едноседмичен обмен в Полша с тема фалшивите новини и как да ги разпознаваме.

Всички новини

Анкета

От къде се информирате за безплатните услуги за хора с увреждания?

От познати и приятели
20.0%
От медиите
0%
От интернет
40.0%
От Дирекция социално подпомагане
40.0%
Не знаех,че има безплатни услуги
0%

Предишни анкети

Новини

2014-05-07

Новини от Чехия

 

Здравейте! Аз съм Александър Генов, художник, EVS доброволец от България в Наход, Чехия, за период от една година, считано от 1 септември 2013.

 

Това е втората статия, която пиша за моята изпращаща организация For You. Първата беше написана по време на втория месец от престоя ми в Чехия и отразяваше моите първи впечатления. Сега, седем месеца по-късно, бих могъл да продължа разказа си.

 

 

Както бях писал и преди, работя в младежкия център Déčko в Наход и дейностите с които съм ангажиран са основно в сферата на моята професия. За официалното отбелязване на Деня на Земята, 29 март, бях натоварен с изработване на декорацията на градския площад, и мисля, че всички останаха много доволни от моето изпълнение. Също така участвах в множество събития за деца, в които общувах с тях и им разказвах за природата, за животните, за моята страна и т.н., в зависимост от темата на събитието. Личният ми проект в Déčko беше уоркшоп, посветен на околната среда и на изкуството като начин за общуване с природата. Той се проведе на 26 и 27 април. Благодаря на останалите доброволци в Déčko за тяхното присъствие и морална подкрепа.

 

 

Темата за природата в региона, в който живея, има своето продължение. Скалните комплекси наоколо, известни с общото наименование Скалните градове на Североизточна Бохемия, както и едно момиче от доброволците тук, Annika от Естония, ме вдъхновиха за серия от картини, с които организирах самостоятелна изложба в Наход.

 

 

Това е моята първа самостоятелна изложба извън България. Откриването, състояло се на 3 май, беше изключително изживяване, което остави незабравим спомен у мен. Цялото ръководство на Наход, начело с кмета Jan Birke, уважи събитието ми и се отнесе повече от ласкаво. Също така ръководството на Déčko и ръководителките на моя проект Kateřina Hiebschová и Tereza Išová, и разбира се и останалите доброволци, при това не само от Наход, но и от градовете Hradec Králové и Rychnov nad Kněžnou. Дължа дълбока благодарност на всички, които ми засвидетелстваха своето уважение. Никога преди не бях срещал такова отношение към моето творчество.

 

 

За да обобщя с няколко думи, престоят ми в Наход е свързан изключително с положителни емоции и удовлетворение от добре свършена работа. Без съмнение всички тук ще ми липсва много. А сега предстоят последните месеци от моя EVS, като през юни ще прекарам отпуската си във Франция.

Поздрави на всички в България и до нови срещи!

 

Александър

 

Всички новини

 

Коментари:

Няма коментари.

 

Изпрати коментар: