Новини

2017-08-30

Международен младежки обмен за младежи с увреждания „Пътешестието продъжава към нови хоризонти“

Международен младежки обмен за младежи с увреждания „Пътешестието продъжава към нови хоризонти“

2017-07-24

Taste and share vol2 в “Място За Теб”

Кратко резюме на нашата среща Taste & Share на 18 юли :)

2017-06-21

Презентации за Европейска Доброволческа Служба и други възможности за младежка мобилнст по програма Еразъм + в Професионална Гимназия по строителство, архитектура и геодезия

ЕДС може би нещо какво ще промени вашият живот. Радваме се, че можем да споделяме информации между младежи във варненски училища.

Всички новини

Анкета

От къде се информирате за безплатните услуги за хора с увреждания?

От познати и приятели
20.0%
От медиите
0%
От интернет
40.0%
От Дирекция социално подпомагане
40.0%
Не знаех,че има безплатни услуги
0%

Предишни анкети

Новини

2016-05-26

Игри, колела и много вода: нашия колега Павел за младежкия обмен, в който участва в Холандия

Проектът "Ye kick off for an amazing journey from insecurity to self esteem" обединява 8 организации, които работят с хора с ментални увреждания и / или синдром на Даун или психиатрични проблеми, в Бант, Холандия. Нашият колега Павел, взе участие в срещата ни сподели опита си.

 

 

Здравей Павел! Нека започнем нашето интервю с кратко въведение: кажи ни нещо за себе си: как започна да работиш за сдружение ЗА ТЕБ, какъв е твоят предишен работен опит и какво правиш всеки ден в офиса.

 

Аз съм на 23 години и съм студент счетоводство при Икономически университет - Варна. Моят роден град е Шумен, разположен стотина километра западно от Варна. По време на четвъртата си година в университета започнах да се интересувам от намиране на почасова работа, свързана с моята специалност. Видях обявата за свободна позиция за счетоводител в Сдружение ЗА ТЕБ и реших да кандидатствам за нея. Ето как започнах да работя тук.

 

Преди да започна да работя в сдружението прекарах 3 лета, работейки като спасител. Миналото лято живях в Щатите, благодарение на програма Work & Travel. Работих като food-runner - нещо като да си сервитьор: аз трябваше да разнасям и сервирам храна по масите.

 

Придобих опит и прекрасни впечатления по време на 4 месечния си престой в Щатите. Сега работя в офиса на ЗА ТЕБ по 12 часа седмично. Грижа се за попълването на договори, правя отчети и се занимавам с изготвянето на други подобни първични и вторични докумети. Повечето от тях са редовни месечни задължения, но понякога се налага да свърша и някоя извънредна, или различна задача.

 

 

Моля те, разкажи накратко за проекта в Холандия, в който взе участие: какви бяха основните му цели и теми, и какви бяха вашите основни задачи.

 

Всъщност в началото не знаех как точно ще представява този обмен, но имах голямо желание да участие в него, защото това беше една чудесна възможност да посетя Холандия и да срещна много нови хора.Това пътуване беше кратка почивка и глътка свеж въздух далеч от ежедневните задължения.

 

Крайната цел на проекта беше да се съберат младежи с хора с увреждания и да се подпомогне взаимната и комуникация. На срещата присъстваха групи от 8 разични Европейски държави, във всяка група имаше младежи с увреждания и придружаващи хора. В нашата група бяхме 6 човека, от които 3-ма бяха в неравностойно положение.

 

 

Всеки ден получавахме график с дейностите предвидени за деня, както и различни игри. Целта на игрите беше да се укрепи връзката между участниците. Някои от игрите бяха много забавни, но не всички,  ако трябва да съм честен - целта беше да се осъществи връзка и разбиране между участниците и отборите, което не винаги е леко. Моите основни задачи бяха:

 

Да подобря уменията си за общуване с хора с увреждания;

Да развия по-силно чувство за емпатия;

Да науча повече за всеки участник в срещата;

Да се науча да бъда себе си в различна и необичайна за мен среда;

Да посетя и разгледам Амстердам;

 

Как беше да участваш в този проект и да вършиш обичайната работа на доброволец, без да бъдеш доброволец? Какви са твоите впечатления и усещания за ежедневието ти спрямо опита, придобит в Холандия? По какъв начин си подобрил предишните си работни способности и какви нови умения си продобил по време на обмена?

 

Срещнах много различни хора и разбрах колко погрешно е да се разделят те един от друг. Ние трябва да се научим как да бъдем човечни.Всеки път, когато се срещна с нови и интересни хора и култура е голямо преживяване за мен. Опитвам се да се възползвам от колкото се може повече възможности, и да извлека максимална полза от тях, а също така и да подобря своите умения за общуване.

 

 

Благодарение на игрите научих, че всеки човек е добър в различни неща и че не е възможно всеки да бъде най-добър във всички тях. Победата не трябва да бъде основната цел, а само на мотивация: най-важното беше работата в екип за да посрещнем всяко предизвикателство, пред което трябваше да се изправим. Преди си падах малко индивидуалист, така че обучението в Холандия ми даде някои ползени уроци за съвместната работа.

 

 

Холандия е добре известна в Европа с много неща: своеобразния архитектурен стил, художествените музеи, Ван Гог, развитата си социална политика, играчките Lego и красивите полета, пълни с изумрудени ливади, пъстроцветни лалета, вятърните мелници и някои специални видове трева. Кажи ни какво те впечатли най-много в Холандия - и като природа, и като цяло.

 

Беше интересно за мен да се насладя на околната среда, на архитектурния стил и някои страни на културата Холандия. Всъщност Холандия е една много малка, но гъсто населена страна. Беше невероятно да видя хиляди велосипеди по улиците и толкова много вода и потоци навсякъде.

 

За мен най-интересната част беше откритието, че една голяма част от земята е потопена и там има сложна система, която отвежда излишната вода.Това е причината защо това е една обща навик да се строи до реките. За мен беше удоволствие да видя толкова много различни хора, които живеят там.

Всички новини

 

Коментари:

Няма коментари.

 

Изпрати коментар: