Новини

2017-08-30

Международен младежки обмен за младежи с увреждания „Пътешестието продъжава към нови хоризонти“

Международен младежки обмен за младежи с увреждания „Пътешестието продъжава към нови хоризонти“

2017-07-24

Taste and share vol2 в “Място За Теб”

Кратко резюме на нашата среща Taste & Share на 18 юли :)

2017-06-21

Презентации за Европейска Доброволческа Служба и други възможности за младежка мобилнст по програма Еразъм + в Професионална Гимназия по строителство, архитектура и геодезия

ЕДС може би нещо какво ще промени вашият живот. Радваме се, че можем да споделяме информации между младежи във варненски училища.

Всички новини

Анкета

От къде се информирате за безплатните услуги за хора с увреждания?

От познати и приятели
20.0%
От медиите
0%
От интернет
40.0%
От Дирекция социално подпомагане
40.0%
Не знаех,че има безплатни услуги
0%

Предишни анкети

Новини

2016-05-31

Интервю със Сефала - френският стажант в Сдружение ЗА ТЕБ


След като ви запознахме с част от доброволците на сдружение ЗА ТЕБ, както и с нашия колега Павел време е да преставим стажантите по програма Леонардо да Винчи, с които работим. Днес е ред на Сефала - студент от университета в Бордо, Франция. 

Здравей Сефала! Разкажи ни накратко за себе си: кой си, откъде си и къде отиваш.

Моето име е Сефала Махамат, аз съм от Франция, по-точно от Мон дьо Марсан, малък град, разположен в югозападната част на страната. Студент съм в Университета в Бордо.

Какво си учил и с какво си се занимавал във Франция? Имаш ли предишен опит като доброволец, или член на неправителствена организация? Какви са твоите основни задачи тук в България като стажант в Сдружение ЗА ТЕБ?

В момента съм студент бакалавър в специалност "Международна солидарност и устойчиво развитие”. В моята страна водих скромен и обикновен живот: тренирам футбол от малък, за три години дори ми се наложи да спра да ходя на училище и да работя. 

Преди да дойда във Варна не съм бил доброволец, нито член на НПО. Само живях в Манчестър за 6 месеца, там работих и учих с доброволци. Но, честно казано, нямам никакъв формален опит в това.

В Сдружение ЗА ТЕБ моите задачи са да помагам на отговорника по стажантските програми по Еразъм +, като Леонардо да Винчи, например. Имаме за цел да популяризираме възможностите, които тези прграми дават на младите хора, както и да привлечем стажанти от различни страни да дойдат в България. Също така, работя и по създаването на българска платформа на L'Accorderie. Това е нов канадски проект - свободна мрежа за размяна на безплатни услуги, ние искаме да създадем такава мрежа във Варна.

Как откри Сдружение ЗА ТЕБ и защо реши да кандидатстваш именно в него?

Открих този проект и кандидатствах за позицията в сдружение ЗА ТЕБ с помощта на моята изпращаща организация. За да защитя образвателната си степен трябваше да направя стаж в чужбина. Благодарение на CEMEA Аквитания беше възможно да намеря този проект.

Можех да отида в много държави за това обучение, но избрах България, защото въпреки че съм пътувал и преди, не знаех нищо за Източна Европа изобщо. Проектът на Сдружение ЗА ТЕБ ме заинтересува много. Исках да открия различни и нови неща. Мисля, че този прокет ми дава по-добра възможност да направя нещо интересно в посока социално развитие.

Стажът в чужда страна, може да бъде добър шанс да отложиш за малко своите планове за живота, и да се възползваш от възможността да откриеш и да се насладиш на нещо съвсем ново. Възползваш ли се от тази възможност, за да започнеш и развиваш твой личен проект, свързан с обучението и работата ти? 

Да, работя по свой проект. Благодарение на Сдружение ЗА ТЕБ и работата ми тук имах възможност да обмисля и проект за направа на мрежа за размяна на безплатни услуги във Франция, подобно на канадската L’Accorderie. Засега е само идея и правя проучване, но съм сигурен че може да излезе нещо добро и полезно.

Как намираш живота тук в сравнение с предишните си посещения в чужбина? Кои са изненадващите и неочаквани страни на България, как би я описал на своите приятели от Франция и защо?

България е хубава страна и в нея се живее добре. Преди да дойда тук имах някои стереотипни образи и идеи за това място, всички от тях - погрешни. Защото България не е нещастна, или бедна страна, както смятат хората, които не я познават. Може би е малко бедна, но е невероятна и пълна с история в същото време.

Мога да изброя много неща, които ме радват тук, но ако трябва да избера само едно, това ще е добротата на хората и това, че си помагат много помежду си.

Знам, че ти си спортист и голям почитател на спорта. Можеш ли да направиш кратко описание на Варна, от гледна точка на възможностите за спортуване?

Животът на спортист тук във Варна е перфектен! Морето е в близост до центъра. Също и изумителната Морска градина, пълна с приятни алеи за разходка, бягане, места за изгра на футбол, тенис или волейбол с нови приятели. Препоръчвам на всеки да дойде и да живее тук, защото няма да съжалява.

Благодаря, Сефала! Желая ти да достигнеш високи постижения, както в професионалния, така и в спортния живот!

Благодаря, Микеле. Благодарен съм на Сдружение ЗА ТЕБ, за възможността  да съм тук и да се радвам на това преживяване!

 

 

Всички новини

 

Коментари:

Няма коментари.

 

Изпрати коментар: