Новини

2017-08-30

Международен младежки обмен за младежи с увреждания „Пътешестието продъжава към нови хоризонти“

Международен младежки обмен за младежи с увреждания „Пътешестието продъжава към нови хоризонти“

2017-07-24

Taste and share vol2 в “Място За Теб”

Кратко резюме на нашата среща Taste & Share на 18 юли :)

2017-06-21

Презентации за Европейска Доброволческа Служба и други възможности за младежка мобилнст по програма Еразъм + в Професионална Гимназия по строителство, архитектура и геодезия

ЕДС може би нещо какво ще промени вашият живот. Радваме се, че можем да споделяме информации между младежи във варненски училища.

Всички новини

Анкета

От къде се информирате за безплатните услуги за хора с увреждания?

От познати и приятели
20.0%
От медиите
0%
От интернет
40.0%
От Дирекция социално подпомагане
40.0%
Не знаех,че има безплатни услуги
0%

Предишни анкети

Новини

2017-02-10

От ученик и студент към опитен учител - Павел разказва за своята ЕДС служба в Полша

Миналото лято публикувахме обява за доброволческо място в Полша на нашата Facebook страница и получихме толкова много запитвания, че изглеждаше невъзможно да изберем точния човек -  докато не стигнахме до писмото на Павел. Той знаеше много добре какво иска и защо кандидатства за тази позиция. Още след първото интервю с него бяхме сигурни, че Павел ще бъде одобрен от посрещащата организация - и не сбъркахме.

Сега, няколко месеца по-късно Павел ни разказва за това какво е да си ЕДС доброволец в Полша и какво е да застанеш от другата страна на катедрата.

Здравей Павел, представи се с няколко думи – откъде си, на колко си години, с какво се занимаваш / какво си учил?

 

Здравейте! Казвам се Павел Новак от София и съм на 25 години. В момента съм ЕДС доброволец в Полша и работя в училище. По образование съм педагог с насоченост към девиантно и делинкветно поведение и работя над своята докторантура свързана с работа с деца в риск.

C:\Users\D\AppData\Local\Microsoft\WinDows\INetCache\Content.Word\Reg Centrum.jpg

Вече знаем за теб, че това не е първият път, в който живееш извън България, разкажи малко за предишните ти преживявания извън страната.


Продължителността на моят проект е 10 месец- една учебна година. Това не е първият път в който живея извън България, но определено е най-продължителният период - засега ☺. Бъдейки ЕДС доброволец човек не се чувства точно като чужденец, ако трябва да опиша усещането бих го определил като „перманентен турист“ ☺.

 

Как разбра за Европейската доброволческа служба и защо реши да кандидатстваш? Разкажи малко повече за организацията, в която си доброволец и с какво се занимаваш? От колко време си в Келце? Кои са най-интересните аспекти от работата ти? Кое ти беше най-трудно?

За ЕДС знаех от предишни младежки проекти, в които имах възможността да взема участие и винаги е било нещо което исках да направя. Именно поради това, в момента в който видях информацията за проект в Полша без да се замислям подадох документи и се свързах със „Сдружение за Теб“. Тук бих искал да добавя, че отговор получих много бързо, както и доста изчерпателна информация относно как да се подготвя и къде да намеря допълнителна такава, ако има нужда. Организацията с която работя в Полша се нарича „Regionalne Centrum Wolontariatu w Kielcach”, а проекта “Multicultural Kids”. Към настоящият момент съм в Полша вече повече от 5 месеца (от 01.09.16) и както споменах работя в училище. Преподавам английски на деца в класове от 0 до 6, или във възраст от 6 до 13 години.

C:\Users\D\AppData\Local\Microsoft\WinDows\INetCache\Content.Word\IMG_20160915_200512.jpg

Най-интересните аспекти от моята работа? Бих казал, че се наслаждавам на цялостното изживяване. Лично за мен всички аспекти на преподаването ми доставят удоволствието и това е нещо, което с абсолютна сигурност потвърдих за себе си през тези 5 месеца. Училището ми е 1100 деца с 124 преподаватели, мъничко ☺. Но е изключително активно и има множество проекти, екскурзии, състезания и игри от които съм неразделна част. Определено се чувствам по-сигурен и самостоятелен в класната стая, водя цели занятия и усещането е честно казано невероятно.

С какво те впечатляват хората и културата на тази страна?

Според мен като култура и хора Полша не е чак толкова различна от България. Да може би хората изглеждат „по-студени“ и определено са по тихи от нас ☺. Но след като човек се престраши и прекрачи тези първи няколко пречки то наистина открива хора готови да помогнат и да се посмеят и позабавлят с нас. Тук трябва да добавя, че добър начин за това е пробата да се говори на техният език - особено в Полша това е от изключителна помощ. Самите поляци осъзнават колко труден е езика им и именно поради това, когато видят чужденец който се опитва да говори на полски са винаги готови да помогнат.

От опит знаем, че хората, които стават доброволци неизменно преживяват някои странии и смешни случки, особено в първите дни и месеци на престоя си в чужда държава. Разкажи ни някоя интересна случка от живота ти в Келце ☺

 

Повечето доброволци, с които имах удоволствието да говоря получават най-напред един приятен и забавен лист наречен “EVS Challenges”- който включва някой доста интересни предизвикателства и е начин да ни сплоти и запознае с града. В нашият например имахме за задача да се снимаме с 10 мъже с мустаци. Както можете да си представите това не е нещо което е много популярно сред младите, а следователно английският език не е от особена полза. За мое голямо щастие зная полски и затова си помислих, че това няма да е никакъв проблем. Да, ама не ☺. Откровенно казано имах по-малък успех с полския отколкото другите доброволци с английски, толкова изненадани и учудени погледи не съм виждал от доста време. Както споменах, поляците са малко по-хладни, гледаха на мен сякаш искаха да ме попитат дали съм нормален и сериозен- направих добро първо впечатление на местното население ☺.

Какви са плановете ти след като приключи твоят ЕДС проект?

 

Един важен въпрос, който винаги се обсъжда по време на ЕДС, и с изпращата и с посрещата организация е: “А какво следва след ЕДС?”. Доброволчеството не се изразява само в даване и помагане, голяма част от него, която множество хора не осъзнават е получаване. Получаване на знания, умения, развиване на интереси и ако мога да го определя така, “откриване” на самият себе си. ЕДС в голяма степен е насочен и на вътре, към самостоятелно развитие и опознаване ☺.

За мен плановете в близкото бъдеще са доста ясно очертани - работа по докорантурата, а Септември месец пътуване до Казахстан, където ще преподавам в университет. По-дългосрочните планове са вече, нещо съвмсем различно, съществува концепцията и плана, но мястото на резлизация е неизвестно. Зная, че след ЕДС се чувствам различен, искам да пътувам и да разгледам. Светът е малък ☺.

Поздрави от Полша и до нови срещи ☺

 

 

Всички новини

 

Коментари:

Няма коментари.

 

Изпрати коментар: