Новини

2017-12-05

Професионалисти и студенти се срещнаха във Варна, за да обсъдят добрите практики в международните професионални мобилности.

“Сдружение ЗА ТЕБ” организира уъркшоп - “Международен трансфер на добри професионални практики”

2017-10-30

Младежки обмени, ЕДС и други неща...

Преди няколко дни имахте възможността да прочетете за младежкия обмен в Кранево, където накратко представихме участниците от Варна. Сега имате възможност да се запознаете с един от тях.

2017-10-05

"Пътуването върви по нови хоризонти" - изключителен Младежки Обмен в Кранево, България.

Миналата седмица Сдружение ЗА ТЕБ беше домакин на един чудесен международен младежки обмен, който се състоя в Кранево. Нашата доброволка Дариа се включи в проекта и сподели впечатленията си от него.

Всички новини

Анкета

От къде се информирате за безплатните услуги за хора с увреждания?

От познати и приятели
20.0%
От медиите
0%
От интернет
40.0%
От Дирекция социално подпомагане
40.0%
Не знаех,че има безплатни услуги
0%

Предишни анкети

Новини

2010-10-11

Нови доказателства за причините на Сндрома - Хиперактивност с дефицит на вниманието.

Ново научно изследване установи значителни разлики в генетичния материал между деца с психически увреждания и такива без. Други учени обаче се опасяват, че ще е грешка, причините да се търсят само в гените. Много учени вече отдавна предполагат това, за което сега групата британски учени намериха директни доказателства: синдрома на хиперактивност е поне от части генно заложено.
Както съобщава екипът от учени на Анита Тапер (медицински журнал „The Lancet”), генетичният материал на деца с психически увреждания показва значителни различия с тези на другите.
За да стигнат до този извод, учените са използвали метод, който става все повече на мода през последните години. Той се нарича GWAS - genome-wide association study (бел.ред. изследване на общогеномни врзъки ) и е най-просто казано комбинация между епидемологични изследвания и генни анализи. При този метод учените изследват така наречените точкови мутации (англ. Point mutations), които представляват единични градивни части от ДНК, които са неравномерно разпределени в човешкия геном и се различават при различните хора.
За настоящото изследване учените сравниха генното наследство на 366 деца със Синдром на хиперактивност с това на 1047 , незасегнати от него. Според резултатите, при хиперкативните деца определени участъци от ДНК, така наречените варианти на числови копия (англ. copy number variant (CNV)), могат да бъдат намерени или в двоен вариант или липсват. CNV вече са били свързавани и преди с болести като аутизъм и шизофрения.
"От няколко години смятаме, че най-вероятно синдромът на хиперактивност с дефицит на вниманието е гентично предопределен, тъй като той се повтаря сред членовете на засегнати семейства", каза Анита Тапар, професор по невро психиатрична генетика в Кардиф. "Наистина е вълнуващо, че най-накрая намерихме генетичната връзка с проблема."
Хиперактивни деца биват често заклеймени заради своето държание, защото се смята, че тяхното държание се дължи на лошо родителско възпитание. "Откриването на тази директна генетична връзка би трябвало да изчисти тези недоразумения“, смята Анита Тапар. Изследователи обаче подчертват, че все още предостои много работа докато това психическо увреждане бъде напълно разбрано. Други експерти, като например Кристиан Раушенфелс, семеен терапевт от Зин-щифтунг, Мюнхен, са категорично против това твърдение. "Представата, че проблемите на децата са генетично заложени, ще бъдат едно голямо облекчение за много родители ", каза той на скоро за списанието „Шпигел” („Speigel“). За този, който изключи обкръжението като фактор, няма да е необходимо да се обвинява в това, че може би проблемът е бил следствие на лошото училищно възпитание или социалните проблеми на детето.
Ограничен изследователски метод
Все още метода, който е бил приложен от британските учени е силно критикуван: Въпреки, че чрез този метод (GWAS) учените намират варианти на гени, които имат връзка с една определена болест – сериозните рискови прогнози за заболяването не се изпълниха, написа наскоро популационният генетик Давид Голдщайн в "New England Journal of Medicine".
Синдром на хиперактивност с дефицит на внимание е най-честото психическо увреждане при деца и младежи и може да се пренесе и в зряла възръст. До ден днешен няма ясно обяснение за това. Предполага се, че основната причина е в начина на функциониране на мозъка. Учените смятат, че освен генетичните и други фактори играят роля, като например обкръжението.
Броят на засегнатите деца в Германия варира в различните изследвания между два и около шест процента. Според тях там са засегнати около 500 000 деца, като момчетата сред тях са от три до четири пъти повече от момичетата.
Източник www.spiegel.de

Всички новини

 

Коментари:

Няма коментари.

 

Изпрати коментар: