Новини

2017-08-30

Международен младежки обмен за младежи с увреждания „Пътешестието продъжава към нови хоризонти“

Международен младежки обмен за младежи с увреждания „Пътешестието продъжава към нови хоризонти“

2017-07-24

Taste and share vol2 в “Място За Теб”

Кратко резюме на нашата среща Taste & Share на 18 юли :)

2017-06-21

Презентации за Европейска Доброволческа Служба и други възможности за младежка мобилнст по програма Еразъм + в Професионална Гимназия по строителство, архитектура и геодезия

ЕДС може би нещо какво ще промени вашият живот. Радваме се, че можем да споделяме информации между младежи във варненски училища.

Всички новини

Анкета

От къде се информирате за безплатните услуги за хора с увреждания?

От познати и приятели
20.0%
От медиите
0%
От интернет
40.0%
От Дирекция социално подпомагане
40.0%
Не знаех,че има безплатни услуги
0%

Предишни анкети

Новини

2010-11-16

Анималотерапия

Анималотерапията е вид терапия, при която се използват животни или техните образи за оказване на психотерапевтична помощ. Това е научен метод за лечение и профилактика на сериозни заболявания. Положителното действие на животните върху болни хора е потвърдено експериментално. Хората, които имат домашни любимци, живеят по-дълго и боледуват по-малко. Освен това нервната им система се намира в много по-добро състояние, отколкото при хората, които нямат питомци.

Различават се няколко вида анималотерапия. При ненасочената анималотерапия се осъществява взаимодействие с животните в домашни условия, без осъзнаването или целенасоченото разбиране за терапевтичното им значение. Насочената анималотерапия се съсои в целенасочено използване на животни и/или техните символи по специално разработени терапевтични програми. При този вид анималотерапия се използват специално обучени животни, а не животните на пациента.

В зависимост от използваното животно, насочената анималотерапия се разделя основно на следните видове:
- канистерапия – при нея се използват кучета. Кучетата работят в домове за възрастни, използват се при работа с деца, страдащи от аутизъм и при хора с ограничени възможности. Кучето позволява за дълго да се намали страха, депресията, напрежението, разсеяността и да се мобилизират двигателните функции на пациентите.
- фелинотерапия – основава се на терапевтичното въздействие на котките. Те облекчават самотата, успокояват и намаляват артериалното налягане. Биополето им стабилизира работата на сърцето, премахва ставните болки и главоболието, стимулира бързото зарастване на раните и лекува вътрешните възпалителни заболявания.
- делфинотерапия – делфините много често се използват в медицината и психотерапията. Общуването с делфините помага да се стабилизира психоемоционалното състояние на пациента и да се намали психическото напрежение. Делфинотерапията се прилага основно при деца със заболявания на нервната система – аутизъм, ДЦП, олигофрениии, синдром на Даун.
- хипотерапия – вид анималотерапия, при която основно средство е общуването с конете и ездата.. Тя се използва при нарушения на опорно-двигателния апарат, атеросклероза, черепно-мозъчни травми, полиомиелит, стомашно-чревни заболявания, простатит, сколиоза, умствена изостаналост. Общуването с конете дава устойчив положителен емоционален фон, който сам по себе си е целебен.
- асинотерапия – при нея се използват специално подбрани и обучени магарета. Тя предназначена главно за деца с умствени и/или физически увреждания, но се използва и за работа с възрастни със специални потребности.

Анималотерапията се причислява към нетрадициооните методи на лечение. Днес тя е призната във всички развити страни, където повсеместно са създадени институти, занимаващи се с изследвания влиянието на животните върху хората, провеждат се международни конференции и семинари, посветени на методите на лечение с помощта на животните. В САЩ, Великобритания, Канада и Франция има организации, които се занимават с оказване на помощ на хора с физически или психически проблеми посредством анималотерапия. Обединява ги факта, че използват домашни животни, предимно кучета, котки, зайци и птици, като терапевтично средство. В програмите за анималотерапия участват медици, социални работници и психолози.

Иван Стоянов

www.BestFellows.com

Всички новини

 

Коментари:

Няма коментари.

 

Изпрати коментар: