Новини

2018-07-06

Играй с нас!

Спортен клуб за хора с увреждания

2018-04-28

Проектът The European Gateway в действие: Млади български професионалисти на стаж в Бордо

Тази мобилност беше част от The European Gateway - проект, който има за цел да промени начина, по който професионалистите и младите хора търсят и провеждат стажове в чужбина.

2018-03-15

Четирима младежи от България споделят какво е да участваш в младежки обмен в чужбина

Нашите младежи бяха на едноседмичен обмен в Полша с тема фалшивите новини и как да ги разпознаваме.

Всички новини

Анкета

От къде се информирате за безплатните услуги за хора с увреждания?

От познати и приятели
20.0%
От медиите
0%
От интернет
40.0%
От Дирекция социално подпомагане
40.0%
Не знаех,че има безплатни услуги
0%

Предишни анкети

Новини

2010-11-16

Анималотерапия

Анималотерапията е вид терапия, при която се използват животни или техните образи за оказване на психотерапевтична помощ. Това е научен метод за лечение и профилактика на сериозни заболявания. Положителното действие на животните върху болни хора е потвърдено експериментално. Хората, които имат домашни любимци, живеят по-дълго и боледуват по-малко. Освен това нервната им система се намира в много по-добро състояние, отколкото при хората, които нямат питомци.

Различават се няколко вида анималотерапия. При ненасочената анималотерапия се осъществява взаимодействие с животните в домашни условия, без осъзнаването или целенасоченото разбиране за терапевтичното им значение. Насочената анималотерапия се съсои в целенасочено използване на животни и/или техните символи по специално разработени терапевтични програми. При този вид анималотерапия се използват специално обучени животни, а не животните на пациента.

В зависимост от използваното животно, насочената анималотерапия се разделя основно на следните видове:
- канистерапия – при нея се използват кучета. Кучетата работят в домове за възрастни, използват се при работа с деца, страдащи от аутизъм и при хора с ограничени възможности. Кучето позволява за дълго да се намали страха, депресията, напрежението, разсеяността и да се мобилизират двигателните функции на пациентите.
- фелинотерапия – основава се на терапевтичното въздействие на котките. Те облекчават самотата, успокояват и намаляват артериалното налягане. Биополето им стабилизира работата на сърцето, премахва ставните болки и главоболието, стимулира бързото зарастване на раните и лекува вътрешните възпалителни заболявания.
- делфинотерапия – делфините много често се използват в медицината и психотерапията. Общуването с делфините помага да се стабилизира психоемоционалното състояние на пациента и да се намали психическото напрежение. Делфинотерапията се прилага основно при деца със заболявания на нервната система – аутизъм, ДЦП, олигофрениии, синдром на Даун.
- хипотерапия – вид анималотерапия, при която основно средство е общуването с конете и ездата.. Тя се използва при нарушения на опорно-двигателния апарат, атеросклероза, черепно-мозъчни травми, полиомиелит, стомашно-чревни заболявания, простатит, сколиоза, умствена изостаналост. Общуването с конете дава устойчив положителен емоционален фон, който сам по себе си е целебен.
- асинотерапия – при нея се използват специално подбрани и обучени магарета. Тя предназначена главно за деца с умствени и/или физически увреждания, но се използва и за работа с възрастни със специални потребности.

Анималотерапията се причислява към нетрадициооните методи на лечение. Днес тя е призната във всички развити страни, където повсеместно са създадени институти, занимаващи се с изследвания влиянието на животните върху хората, провеждат се международни конференции и семинари, посветени на методите на лечение с помощта на животните. В САЩ, Великобритания, Канада и Франция има организации, които се занимават с оказване на помощ на хора с физически или психически проблеми посредством анималотерапия. Обединява ги факта, че използват домашни животни, предимно кучета, котки, зайци и птици, като терапевтично средство. В програмите за анималотерапия участват медици, социални работници и психолози.

Иван Стоянов

www.BestFellows.com

Всички новини

 

Коментари:

Няма коментари.

 

Изпрати коментар: