Новини

2017-08-30

Международен младежки обмен за младежи с увреждания „Пътешестието продъжава към нови хоризонти“

Международен младежки обмен за младежи с увреждания „Пътешестието продъжава към нови хоризонти“

2017-07-24

Taste and share vol2 в “Място За Теб”

Кратко резюме на нашата среща Taste & Share на 18 юли :)

2017-06-21

Презентации за Европейска Доброволческа Служба и други възможности за младежка мобилнст по програма Еразъм + в Професионална Гимназия по строителство, архитектура и геодезия

ЕДС може би нещо какво ще промени вашият живот. Радваме се, че можем да споделяме информации между младежи във варненски училища.

Всички новини

Анкета

От къде се информирате за безплатните услуги за хора с увреждания?

От познати и приятели
20.0%
От медиите
0%
От интернет
40.0%
От Дирекция социално подпомагане
40.0%
Не знаех,че има безплатни услуги
0%

Предишни анкети

Новини

2011-03-25

108 имигранти върнати в родината благодарение на международен проект

Международен проект „Мостове за добросъседство ” предоставя помощ за имигранти от трети страни желаещи да се върнат доброволно в родината си . На желаещите да се върнат в Русия , Украйна , Грузия , Азарбейджан , Армения и истаналите страни от ОНД се осигуряват транспорт до родното място, както и първоначална помощ в размер на 250 € . Тези, които желаят да стартират собствен бизнес в родината си , също могат да получат средства . За целта желаещите трябва да попълнят формуляр по образец . В проекта си партнират неправителствени организации от Германия , България , Полша , Русия , Украйна , , Молдова , Армения , Грузия , ДaгестанТуркменистан , Узбекистан , Азарбейджан и др. Ръководител на прокета е немската организация AWO-Heimatgarten, а на територията на страната ни партньор по проекта е варненското Сдружение ЗА ТЕБ . Проектът се финансира от ЕК в рамките на Фонд за сътрудничество с трети страни в областта на миграцията , а общата му стойност е в размер на 1 973 057 € .

От началото на проекта – 04,2009 до края на 2010 г. , обратно в страните си са се върнали 108 души пребиваващи в Германия (69), Полша (37), Бълария (2). Основните дестинации на връщане са Русия (37)и Дагестан (28), Армения (13), Азарбейджан (11) , както и Казахстан(6) , Грузия (5), Украйна (4), Беларус(3) и Молдова (1). Още общо 50 човека са в процедура на връщане. Всички завърнали се са получили средства за транспорт или им е закупен билет за връщане. По голямата част от тях са получили и пъвоначална финансова помощ. Две семейства са получили и средства за стартиране на собствен бизнес. 58 са мъжете а 50 са жените , средната възраст на завръщащите се е 29 г. като 42- ма от тях са под 18 г.

Интересни факти в резултат на дейностите по проекта са че желаещите да напуснат Германия и да се завърнат в родината си се насочват основно към Русия . Всички имигранти от Полша , получили помощ за връщане се определят като Чеченци . За разлика от Полша и Германия , където голямата част от чужденците, потърсили подкрепа пребивават легално на територията на страната , желаещите да напуснат България , пребивават предимно нелегално или нямат придобит статус за пребиваване в Р България.

От началото на годината до момента от България е изпратено още едно лице , обратно към Русия . Б.М. е влязъл легално в страната но в последствие визата му изтича и той подава документи за получаване на хуманитарен статут за пребиваване. След двумесечен престой в Национална Агенция за бежанците , Б.М. решава доброволно да се завърне в родния си град Ростов . На 21,01,2011 лицето се завърна успешно , като в последствие получи и първоначална финансова помощ в размер на 250 €. След завръщането си Б.М. Продължава да получава подкрепа и консултации от партньорската организация - Ассоциация переселенческих организаций Ставропольского края «Солидарность».

Лица, пребиваващи на територията на страната ни и желаещи да се завърнат обратно в родината си могат да го сторят до 09,2011 , когато е и краят на проекта . За целта трабва да попълнят Въпросник по образец и да го изпратят на Сдружение ЗА ТЕБ. Въпросникът може да се получи в офиса на сдружението или от интернет страницата на сдружението и блога на проекта www.foryoubg.org и www.bridgesofgoodneighbourhood.wordpress.com

Сдружение ЗА ТЕБ благодари на всички лица , организации и институции , които ни помогнаха и продължават да ни помагат за успешното връщане на желаешите . Без тяхната подкрепа , нямаше да се справим .

 


 

Всички новини

 

Коментари:

Няма коментари.

 

Изпрати коментар: